top of page
< Back

KODINVALTAAJA

Kevään 2014 suomenkielisenä kantaesityksenä KokoTeatteri esittää irlantilaisen Morna Reganin palkitun, vuoden 2012 näytelmäksi Irlannissa valitun The House Keeperin. Kodinvaltaajan nimellä ensiesityksensä suomeksi saavaan ensi-iltaan työryhmällä ja teatterilla on kunnia saada itse kirjailija vieraakseen. KokoTeatterissa 7.3.-7.6.2014.

KODINVALTAAJA

Morna Regan: Kodinvaltaaja

Synkän humoristinen psykologinen trilleri omistamisenhalusta, perimästä ja korruptiosta. Nainen, joka on tippunut kaikista turvaverkoista ja menettänyt kaiken minkä eteen on koskaan työskennellyt, tunkeutuu vieraan naisen olohuoneeseen tarkoituksenaan asettua taloon asumaan. Yön aikana kodinvaltaaja löytääkin itsensä vanhan avioparin mitä mielikuvituksellisemman suhdepelin ampiaispesästä. Nyt ovat säännöt sivuseikka ja koston kierre puristaa ihmisistä esiin sen, mitä muiden silmille ei toden totta ollut tarkoitettu.

“Sähän halusit jäädä tänne, eikse näin ollu?”
Noin kuusikymppinen Beth löytää noin nelikymppisen Maryn imuroimasta kalliin, mutta jo ränsistyneen talonsa olohuoneesta. Mary on menettänyt työnsä ja sitä kautta myös talonsa ja pelkää nyt sosiaaliviranomaisten vievän hänen lapsensa hetkenä minä hyvänsä.

Iäkkäämpi rouvashenkilö Beth ei ole uskoa korviaan kun tuo vieras ja päättäväinen nainen ilmoittaa keskellä yötä hänen olohuoneessaan, ettei kertakaikkiaan aio lähteä.

Mutta kauppaan kuuluu muutakin. Ja siinä samassa vanhan talon uumenista kaikuu huuto : “NAINEN!” Esiin astuu Bethin aviomies Hal. Mary on ensin täysin ällistynyt tämän olemassaolosta, sitten hän on täysin kauhuissaan tämän käytöksestä.

Tilanne alkaa avautua todellisiin mittasuhteisiinsa, kun Mary imaistaan sisään pariskunnan vuosikymmeniä kestäneeseen ritualistiseen ja sadomasokistiseen suhdepeliin. Panokset ovat kaikilla korkeat, viimeinen oljenkorsi, loputon koston kierre, riippuvuus. Yllättävät käänteet seuraavat toinen toistaan, kuka vedättää ja ketä?

The House Keeper pitää trillerimäisessä otteessaan loppuun saakka. Nyt ei todellakaan istuskella keinutuoleissa muistelemassa menneitä.

Kodinvaltaaja on huikea teksti ja upeiden näyttelijöiden juhlaa!

“Voi olla että tää on helvetti, mutta täällä on pieni pala taivasta niin kauan kun mä nään että se on täällä mun kanssani.”


Ensemble:

Maija-Liisa Peuhu (s.1942) on tehnyt ansiokkaan uran valmistuttuaan Suomen Teatterikoulusta 1963. Peuhu on näytellyt kiinnityksellä Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa (1963-68), Kemin Kaupunginteatterissa (1968-70) sekä Turun Kaupunginteatterissa1970-83. Freelanceriksi hän ryhtyi vuonna 1983 ja on sen jälkeen vieraillut lukuisissa teattereissa. Maija-Liisa Peuhu on näytellyt rooleja Tshehovin Lokin Irina Arkadinasta Ryysyrannan Joosepin Kaisa-Reetaan, Ebba Flemingistä Peppi Pitkätossuun, Viktorian Husaarista Brechtin Kolmen pennin oopperaan ja Nummisuutarien Martasta Jälkeen syntiinlankemukseen. Teatteritöiden ohella Maija-Liisa Peuhu on näytellyt suomalaisissa elokuvissa useammalla vuosikymmenellä. Pukuhuoneensa Peuhu jakoi Kansallisteatterissa Ella Erosen kanssa ja elokuvanteosta Edvin Laineen kanssa hänellä on varastossaan juttu jos toinenkin.

Timo Närhinsalo (s.1944) aloitti näyttelijänä valmistuttuaan Suomen Teatterikoulusta vuonna 1968. Närhinsalon ensimmäinen kiinnitys oli Helsingin Kaupunginteatterissa 1968 – 1975. Helsingin Närhinsalo vaihtoi Kotkaan siirryttyään Kotkan Kaupunginteatteriin näyttelijäksi 1975 – 1978. Rovaniemen Kaupunginteatteri – Lapin Alueteatteri sai Timo Närhinsalosta teatterinjohtajan vuosiksi 1978 – 1984 josta hän siirtyi Lappeenrannan kaupunginteatteri teatterinjohtajaksi 1985 ja viihtyi Lappeenrannassa aina vuoteen1994. Mikkelin Teatteri näyttelijänä Närhinsalo jatkoi uransa aktiivivuodet 1997 – 2005 kunnes hän jäi eläkkeelle. Eläkkeellä Närhinsalo on useamman vuoden ajan esiintynyt marsalkka Mannerheimin roolissa niin monologiesityksessään kuin erilaisissa improvisoiduissa tilaisuuksissa. KokoTeatterin Kodinvaltaaja tuo Närhinsalon näyttämölle Helsingissä 38 vuoden tauon jälkeen. Nyt puhutaan todellisesta Come Backista!

Anna Veijalainen (s.1973) on ensemblen untuvikko. Veijalainen on näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana toimiva teatterinjohtaja joka perusti KokoTeatterin valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta 1997.

Maria Oiva (s.1977) on pahnanpohjimmainen. Oiva on toiminut KokoTeatterin kiinnitettynä ohjaajana vuoden 2013 alusta.

bottom of page