KOKOTEATTERIN YLEISÖTYÖN HEIJASTE-ESITYS ELÄMÄN NÄYTTÄMÖLTÄ
Yleisötyöprojekti on toteutettu KokoTeatterilla ensi-iltansa 5.3.2014 saaneen Kodinvaltaaja-esityksen pohjalta. Se on tehty yhteistyössä Kinaporin ja Kampin palvelukeskuksen kanssa. Projektissa on tutkittu esityksen ryhmälle nostattavia teemoja kuten omaishoitajuutta, eutanasiaa ja ikäihmisten omaa oikeutta vaikuttaa häntä koskeviin päätöksiin. Kuinka poistua arvokkaasti elämän näyttämöltä? KokoTeatterissa 29.3.2014.
Mikä on heijaste-esitys?
Heijaste-esitys on yleisötyöryhmän eli heijasteryhmän kanssa yhdessä tehty toiminnallinen kommentti teatterissa nähtyyn esitykseen. Tässä heijasteryhmä ei ole satunnaisesti valikoitunut, vaan ryhmän tehtävä on toimia oman elämänsä asiantuntijoina suhteessa näytelmän aihemaailmaan. Sen tehtävä on jatkaa keskustelua katsoja kokemuksesta. Heijaste- esitys ja sen prosessi on dialogissa nähdyn esityksen ja todellisen elämän, tekijöidensä merkitysperspektiivin kanssa.
Heijaste-esitys pyrkii olemaan ohjaajille ja yhteisölle merkityksellistä. Esitys toteutetaan Devising-tekniikalla jossa valmista käsikirjoitusta ei ole, vaan esitys ottaa muotonsa harjoituksissa. Heijaste-esityksen tehtävä ei ole mukailla nähtyä näytelmää, vaan se voi sisältää usein ristiriitaistakin sisältöä, kysymyksiä, fragmentteja, prosessissa löytyneitä harjoitteita yms. Heijaste-esityksen voima voidaan juuri nähdä sen muodossa joka on keskeneräinen, prosessin näköinen ja jättää näin vapauden, elämän mentävän aukon.
Jokainen heijaste-esitys on oma yhteinen tutkimusmatkansa.
Yleisötyöprojektin ohjaajat ovat Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan maisteriopiskelijat Petra Haapio ja Tuija Minkkinen.
Esiintyjinä ovat palvelukeskuksen ihanat naiset.