top of page
< Back

LAIHA MIES

Laiha mies on Fernando Pessoan runoista ja päiväkirjamerkinnöistä koottu monologiesitys, joka on kuvaus eron jälkeisestä prosessista, matkasta uuteen alkuun. Vaikka lavalla nähdäänkin mies, Pessoan mukaan “sukupuolella ei ole väliä”. Ero on universaali ja androgyyni aihe, jota Laiha mies käy läpi. KokoTeatterissa 4.-26.10.2011.

LAIHA MIES

Esitys sai ensi-iltansa Riihimäellä 20.08.2010, jonka jälkeen se on kiertänyt myös Oulussa, Lahdessa, Pieksämäellä, Tampereella ja Berliinissä.

“Kun en näe häntä, kuvittelen itseni vahvaksi kuin korkeat puut. Mutta kun näen hänet, vapisen, enkä tiedä minne joutui se mitä tunsin hänen poissaollessaan.”

Tekstit: Fernando Pessoan teoksista “En minä aina ole sama” (suom. Pentti Saaritsa) sekä “Levottomuuden kirja” (suom. Sanna Pernu)


Kritiikeistä:

“Misa Palanderin ohjaaman esityksen aikana ehtii miettiä monia tärkeitä kysymyksiä, niitäkin joita ei ole tajunnut itse edes esittää.”
“KokoTeatterin intiimi teatteritila verhoutuu surumielisyyteen, kun mies istuu yksin näyttämöllä matkalaukkunsa kanssa. Ainoa todellinen matkaseuralainen on yksinäisyys…”
“Portugalilainen Fernando Pessoa kehitti elämänsä aikana toisistaan poikkeavia runoilijahahmoja, joita hän itse kutsui heteronyymeiksi… …Hajanainen minuus on myös KokoTeatterin laihalla miehellä. Esityksen aikana itku muuttuu nauruksi yhtä nopeasti kuin mies toiseksi.”
“Vasta valojen sytyttyä ja Ojalan kumarrettua yleisölle kukkapuskan kanssa tajusin, että esityson päättynyt. Häntä olisi voinut kuunnella kauemminkin kuin viisikymmentä minuuttia.”
– Taina Latvala, HS 11.10.2011

“…Laiha mies (Den magra mannen) är ingen stor och makalös föreställning, men den berör djupt i sin enkelhet. Som när Ojala symboliskt ritar upp en ring i salt. Här uttrycks människans kroniska ensamhet och kärleken som en projektion. Kanske ägde mötet mellan de två personerna aldrig rum, kanske det bara var månskenet och hans längtan.” Pessoas poesi fyller pauskaféet Isabella Rothberg, HBL, publicerad 10.10.2011

bottom of page