top of page
< Back

NEEKERI VAI KOIRAT

Neekeri vai koirat on ranskalaisen Bernard-Marie Koltésin näytelmä, jonka KokoTeatterille on sovittanut ja ohjannut Raija-Sinikka Rantala. KokoTeatterissa 5.3.-7.4.2004.

NEEKERI VAI KOIRAT

Bernard-Marie Koltèsin näytelmä Neekeri vai koirat pureutuu riistoon ja alistamiseen. Neljän ihmisen ja koiran kautta Koltes väläyttää maailman mittaisia kuvia alistamisesta, riistosta, herruudesta ja kapinasta.
Afrikka ja Eurooppa kohtaavat yhden yön mittaisessa ottelussa, jonka erät eivät ratkea ilman väkivaltaa.

Näytelmä tapahtuu työmaa-alueella, jossa ranskalaiset ovat olleet rakentamassa siltoja ja teitä. Rahat ovat loppuneet kesken, eikä puolitekoisen sillan juurella ole enää jäljellä kuin rakennustyömaan sulkemistoimet ja kaksi ranskalaista miestä. Heistä vanhempi, Horn, suunnittelee järjestävänsä töiden loppumisen kunniaksi ilotulituksen ja jäävänsä sitten eläkkeelle. Paikalle saapuu myös Alboury, joka kantaa wolof-kansan muinaisen kuninkaan nimeä. Hän on tullut hakemaan työmaalla kuolleen veljensä ruumista, jotta heimo saisi haudata sen. Ruumista ei löydy, mutta yön mittaan kuoriutuu esiin kuolinsyy. Syyllinenkin paljastuu vähä vähältä, kun ajattelutavat, ihmisten väliset sidonnaisuudet ja maailmankatsomukset törmäävät toisiinsa.

bottom of page