top of page
< Back

SHOKKITILOJA

Shokkitiloja on amerikkalaisen näytelmäkirjailija Sam Shepardin kirjoittama teos, jonka KokoTeatterille on suomentanut käsikirjoittaja Susanna Laaksonen. KokoTeatterissa 27.9.-17.11.2002.

SHOKKITILOJA

SAM SHEPARD: Shokkitiloja
-vaudevillepainajainen-

KokoTeatteri ylpeänä esittää Susanna Laaksosen suomentaman ja Sam Shepardin kirjoittaman näytelmän Shokkitiloja. Ensi-iltamme on teoksen suomenkielinen kantaesitys.

Esityksen ohjaa Sami Ylisaari, joka on aiemmin työskennellyt Lontoossa mm. Rosemary Branch Theatressa, Brockley Jack Theatressa sekä George Wood Theatressa. 26-vuotias Ylisaari on valmistunut teatteriohjaajaksi Goldsmiths College, University Of Londonista.

Sam Sheppardin Shokkitiloja (1991) on postmoderni poliittis-filosofinen kommentti Vietnamin-sodan jälkeisestä Amerikasta. Näytelmä voidaan tulkita Sheppardin voimakkaana henkilökohtaisena kannanottona sodan järjettömyyttä vastaan. Shokkitiloja muodostui vaietuksi näytelmäksi Yhdysvalloissa sen sisältämän yhteiskuntakritiikin vuoksi. Näytelmä käsittelee sotaa käyvän yhteiskunnan tuntoja ja purkaa sodan traumoja. Teeman ajattomuus korostuu nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa; perinteisten vihollisten poissa ollessa terrorismi täyttää tarvittavan tyhjiön. Onko niin, että jumalattomassa kosmoksessa ihmiselämän arvo ja identiteetti ovat hukassa? Tarvitsemmeko me vihollisen ollaksemme täysiä? Missä muualla näytelmä voitaisiin esittää kuin KokoTeatterissa!

-kyllä, teatteri on taas poliittista-


Kritiikeistä:

“…Sam Shepard sai idean näytelmäänsä alkuvuodesta 1991 katsoessaan pikaruokalan televisiosta Persianlahden sodan uutisointia. Shokkitiloja ehti näyttämölle parissa kuukaudessa, mutta yleisö ei sulattanut sen muotoa eikä sisältöä. Shepardin Kantaesitykselle buuannut yleisö olisi tuskin yhtään ilahtuneempi kuvataiteilija Teemu Mäen näyttämölle virittämästä taustakankaasta, joka muistuttaa huomattavasti USA:n lippua ja näyttää siltä kuin sitä olisi uitettu veressä…”
Näytelmä Persianlahden sodasta kyselee kansakunnan tilaa, Lauri Meri, HS, Julkaistu 29.9.2002

bottom of page