top of page
< Back

TODISTE

Amerikkalaisen näytelmäkirjailija David Auburnin näytelmä Todiste (The Proof) on matemaatikkoperheen tarina. KokoTeatterissa 26.9.-19.11.2003.

TODISTE

Todiste on matematiikan maailmaan sijoittuva perhedraama, jossa on sekä rakkaustarinan, että trillerin aineksia. Näytelmän alussa Catherine, joka on jäänyt hoitamaan mieletään sairastunutta proffessori-isäänsä Robertia, valmistautuu tämän hautajaisiin. Isä on kuollut. Catherinen vanhempi sisar, kaupunkiin muuttanut Claire, tulee auttamaan häntä järjestelyissä. Sisarusten välejä kaihertaa erilaisuus. Catherine on isänsä tavoin huippulahjakas matemaatikko ja sosiaalisesti taitamaton. Claire puolestaan on bisnesnainen ja omimmillaan vieraitten ihmisten parissa. Clairella on syynsä uskoa, että Catherine on isänsä tavoin epävakaa. Hautajaisten alla esiin putkahtaa matemaattinen todistus, jonka tekijäksi nuori matemaatikko, Hal, uskoo Robertia. Catherine kuitenkin väittää todistusta omakseen. Tarina etenee takaumin vahvistettuna. Näytelmän aikana selvitetään todistuksen tekijää, ihmissuhteita ja mielen järkkymisen problematiikkaa.


Kritiikkejä:

“Matemaattisen lahjakkuuden ja sosiaalisen kyvyttömyyden yhdistäminen on erityisen suosittua. Ensimmäinen herättää ihmisissä kiihkotonta arvostusta ja jälkimmäisestä voi repiä irti kaiken mahdollisen huumorin.”
Yhtä harmaata massaa / Lauri Meri, HS, 29.9.2003

bottom of page