VARJOT SYVENEVÄT
Jarkko Pajusen näytelmä on komedia Mannerheimista ja hevosesta. KokoTeatterissa 30.9.-29.10.2016.
Varjot syvenevät on Jarkko Pajusen kirjoittama komedia Hevosen ja Mannerheimin yrityksestä rakentaa kestävä maailmanrauha, ja samalla löytää oma paikkansa kartalla. Näytelmän maailmassa heidän taivaltaan seurataan elokuun 1. päivästä 1944 aina tähän päivään saakka. Jotain ollaan rakentamassa, jotain hyvää ja kestävää, vaikka samaan aikaan keskinäiset välit aika ajoin kiristyvätkin, ja ulkomaailman pauhu aiheuttaa levottomuutta.
Maailman myllerrysten keskellä Suomen hevonen ja Mannerheim odottavat jotakin merkittävää tapahtuvaksi, he odottavat jonkinlaista ratkaisua olemassaolon ongelmaan, mutta samalla he tietävät itsekin olevansa täysin eksyksissä Suomen, maailman ja itsensä historiassa. Hevosta lainaten “voimieni ehtyessä alkaa uskonikin horjua”, mutta jokin selittämätön voima saa heidät jatkamaan taistelua paremman maailman puolesta.
Suomen henkinen tila ja rauhanrakentajan rooli
Näytelmä kertoo metaforan kautta Suomen henkisestä tilanteesta, jossa kukaan ei tällä hetkellä osaa sanoa mitä talouden, politiikan tai inhimillisten arvojen suhteen olisi viisasta tehdä. Samaan aikaan ainakin 60- ja 70-luvulla syntynyt sukupolvi muistaa Suomen rauhaarakentavan ja liennyttävän politiikan, joka muovasi identiteettiämme kahden vallan välissä.
Tällä hetkellä kovenevien arvojen maailmassa on aiheellista ja jopa uhkarohkeaakin kysyä, miksi olemme hylänneet tämän pienelle maallemme hyvin sopivan rauhanrakentajan rooliin. Tämä rooli, josta suomalaiset ovat voineet olla syvästi ylpeitä, on kärjistäen sanottuna korvattu sotilasliittojäsenyyden spekuloinnilla, hyvinvointivaltion alasajolla, tuloerojen kasvuun tähtäävällä politiikalla, leikkauslistojen laatimisella, taiteen ja sivistyksen vastaisuudella, suvaitsemattomuudella ja viholliskuvien rakentamisella. Näytelmä on absurdi pohdinta siitä miksi rauhaa on helpompi ymmärtää sodan jälkeen kuin juuri ennen sotaa.
Uutta 3D-videosuunnittelua
Esitys on kokonaistaideteos, jossa on näyttelijäntyön lisäksi tärkeä rooli 3D-videosuunnittelulla, animaatioilla ja äänisuunnittelulla. Esityksessä tutkitaan hologrammi-videon käytön mahdollisuuksia tilaa luovana elementtinä. Esityksessä esimerkiksi käytetään videoita, animaatioita ja ääniä luomaan tiloja ja atmosfäärejä, joiden avulla esityksen henkilöt kuljetetaan halki muuttuvien maailmanhistorian tapahtumien, aavikoilta jäisiin metsiin, sodan melskeisiin, halki palavien kaupunkien, läpi sateen ja myrskyn, kohti meriä ja avaria horisontteja, kohti kestävää kehitystä, kohti kaikkea sitä mihin maailma ei tällä hetkellä ole menossa.