< Back

EI MUISTOMERKKIÄ GUDRUN ENSSLINILLE

Ei muistomerkkiä Gudrun Ensslinille on Christine Brücknerin novellikokoelmasta Jos olisit puhunut, Desdemona löytynyt teksti, jonka Anna Veijalainen ja Mikko Roiha toivat näyttämölle Vartiokylän työväentalolla. Vartiokylästä esitys matkasi Kaapelitehtaalle, sitten Svenska Teaternin Mini-näyttämölle, Pieksamäelle monologikilpailuihin, Tampereen teatterikesään ja monille muille keikka-areenoille. Kantaesitys 16.10.1997.

EI MUISTOMERKKIÄ GUDRUN ENSSLINILLE

Taustaa:

Kaksi päivää Ei muistomerkkiä Gudrun Ensslinille ensi-illan jälkeen tuli Gudrun Ensslinin, Andreas Baaderin ja Jan Raspen kuolemasta täyteen kaksikymmentä vuotta.


Esitykset 1997-1998:

Vartiokylän työväentalo 7
Zodiak, Kaapelitehdas 1
Svenska Teatern, Nicken 6
Tampere, Valo- ja äänisuunnittelun laitos VÄS 2
Pieksamäki, Poleeni 1 (Teatterimaraton, kunniakirja)
Tampereen Teatterikesä 4
Kiasma-teatteri 1


Kritiikeistä:

“…Haluatteko tavata terroristin, joka riisuu aseista, kertaheitolla ja kokonaan? Ei muistomerkkiä Gudrun Ensslinille on uskomattoman intensiivinen 40-minuuttinen – äänimaailmaa, valoja, rekvisiittaa ja koko visuaalista ilmettään myöten harkittu esitys, jonka ytimessä hehkuu hätkähdyttävä esiintyjä, lavalla yhtäaikaa herkkä ja väkivahva nainen…
…Se, että Veijalainen osaa liikkua ilmeikkäästi, ei ole tämän mykistävän monologin kiinnostavin piirre. Hienointa ja hämmästyttävintä on hänen tuhannen voltin karismansa, pakoton läsnäolonsa ja luonteva asenteensa yleisön edessä. Veijalainen on yksinkertaisesti erinomainen myös näyttelijänä, eikä anna ilmiselvän nuoruutensa hämätä itseään. Hän katsoo silmiin, suoraan ja syvälle…”
– Helsingin Sanomat, 20.10.1997, Suna Vuori: Mykistävä monologi eristyssellissä