top of page
< Back

KLEIN

Klein on koreografi Mikko Orpanan teos, joka pureutuu ranskalaisen kuvataiteilijan, Yves Kleinin elämään ja teoksiin.Teoksen tekstiosuudet ovat Yves Kleinin. KokoTeatterissa 24.10.2002.

KLEIN

KLEIN

Alastomia siveltimiä! Näkymätöntä taidetta! Postmodernia alkemiaa! Judoa maalauskankaalla!

Tanssiteos Klein sukeltaa 60-luvun Pariisilaiseen taiteilijamaailmaan, oppaanaan Yves Kleinin visio tulevaisuuden taiteesta.

Esityksessä hahmotetaan tanssin keinoin heijastuksia avantgarde-neron ajatusmaailmasta ja elämästä.

Kohtauksissa astutaan sisään intiimeihin hetkiin Kleinin historiassa mm. työhuoneella, judotunnilla ja piknikillä

sekä tutustutaan hänen omaperäisiin työmenetelmiinsä. Tanssin apuvälineinä käytetään Yves Kleinin tavoin omituisia laitteita, voimakkaita värejä ja judon liikekieltä.

Teoksen koreografi Mikko Orpana edustaa suomalaisen nykytanssin terävintä kärkeä. Hänen antaumuksellinen kiinnostuksensa Kleinin visioihin ja koreografiset oivalluksensa takaavat rehellisen ja tunnerikkaan taide-elämyksen myös nykytanssiin tutustumattomille sekä esim. kuvataiteen ystäville.

Orpana käsitteli Kleinin ajatuksia taiteen abstraktista ja selittämättömästä ytimestä myös viimeisimmässä teoksessaan “punainen”, joka sai sekä yleisöltä että kriitikoilta runsaasti hyvää palautetta.


Esityksen kesto on 50 min.


Yves Kleinista:

Tasan 40-vuotta sitten kuollut ranskalainen kuvataiteilija Yves Klein (1928-62) oli minimalismin ja käsitetaiteen edistyksellinen uudistaja ja innovatiivinen visionääri, joka ei kaihtanut ennennäkemättömiä maalausmenetelmiä (kuten liekinheittimiä). Keikarimaisesti pukeutuva, teatraalinen taiteilija otti julkisuuden avosylin vastaan vaalien silti hengellisyyttä työssään. Tunnetuimpia Kleinin teoksia ovat monokromit eli yksiväriset maalaukset sekä alastonmallien vartalopainamat kankaalle (orkesterin säestyksellä ja yleisön seuratessa ällistyneinä).

Tittelin “postmoderni alkemisti” hän sai yritettyään muuttaa kullan näkymättömäksi ja tehdä näkymättömästä käsin kosketeltavaa (myi “tilaa”, heitti maksuvälineenä käytetyt kultaharkot Seineen ja poltti kauppakirjan).

Hengen ja ruumiin liittoa Klein vaali judo-harrastuksensa myötä. Hän oli mustan vyön judoka ja toimi mm. Espanjan judoliiton ohjaajana.

Yves Klein kuoli sydänkohtaukseen 34-vuotiaana (1962). Syyksi epäillään hänen työssään käyttämien kemikaalien haitallisia vaikutuksia.

bottom of page