top of page
< Back

MAN-MACHINE

Man-Machine pohdiskelee ihmisen ja koneen suhdetta. Onko teknologia ystävä vai vihollinen? Miten ihmisyytemme muuttuu, kun annamme yhä suuremman osan jokapäiväisestä elämästämme tietokoneiden käsiin? Lyhyessä ajassa tietokoneet ovat kehittyneet huoneen kokoisista laskukoneista huipputehokkaiksi mikrosiruiksi, jotka erilaisiin kannettaviin ja päälle puettaviin laitteisiin istutettuina limittyvät elämäämme ja ovat alati tärkeämpi osa sosiaalista identiteettiämme. Kodinkoneet, liikenteenohjausjärjestelmät, valvontakamerat ja tietoverkot ovat jo lähtemättömästi osa mikrosirujen ohjailemaa arkeamme.

KokoTeatterissa 24.4.-10.5.2008.

MAN-MACHINE

Haluamme uskoa tietävämme, miten nämä laitteet toimivat, mutta todellisuudessa suuri osa ihmisistä ymmärtää hädin tuskin niiden käyttöliittymiä. Pysymmekö vauhdissa mukana? Pitäisikö meidän olla huolissamme tekniikasta ja sen kehityksestä? Viekö ihminen vielä konetta vai joko kone on astunut ajomiehen rooliin?

Garri Kasparov hävisi shakkiottelun IBM:n Deep Blue shakkitietokoneelle jo vuonna 1997 ja Chinook -tietokone pystyi vastikään ratkaisemaan tammipelin niin, ettei ihminen enää voi sitä voittaa. Mutta kuinka pian tekoäly voi todella haastaa ihmisen? Tämä ei enää ole kysymys, jonka voi jättää pelkästään tieteiselokuvien pohdittavaksi.

Man-Machine yhdistää tanssia, teatteria, elektronista musiikkia ja videota esityksessä, jossa ihminen ja kone toimivat samaan aikaan sekä toistensa kanssa, että toisiaan vastaan. Man-Machine on tutkimusretki tähän päivään. Se on esitys, joka antaa aihetta ajatteluun.

Esityskieli englanti.

Esitystä tukee Viron Suurlähetystö ja Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelulaitos sekä yhteistuottajana toimii Kanudi Gildi Saal.


Kritiikeistä:

“…Teos on rakenteeltaan, liikekieleltään ja visualisoinniltaan tietoisen rosoinen. Se liikkuu jossain performanssin, tanssin ja installaation välimastossa…” -Jukka O. Miettinen / Helsingin sanomat 26.4.2008

“…Selkeästi erillisiin kohtauksiin jaettu esitys käsitteli ihmisen ja koneen suhdetta ja teknologian ystävä-vihollinen -asetelmaa…” -Annikki Alku / Uutispäivä Demari 29.4.2008

“… Man-Machine on Mikko Orpanan ryhmän kokeellista teatteria, jossa ihmiset ja koneet vuorottelevat tanssijoina ja illusioiden luojina. Koreografi Orpanan KokoTeatterin näyttämölle tuoma teos kaihtaa määrittelyjä…Loppukohtauksessa Orpana esittää ajatuksen tanssiteosten kehityksestä. Mikä on tanssia? Ensin oli pieni täydellinen joutsenmainen balleriina… Nyt on kolme raavasta miestä, joilla on reisitaskuhousut ja citylenkkarit, päällään joku kaapista löytynyt t-paita. He seisovat ja liikkuvat, kuten haluavat. Uutta tanssia uudelle yleisölle.”
-Sara Nyberg / www.skenet.fi 30.4.2008

“…Ensimmäinen kuva: KokoTeatterin lavalla, etualalla valaistuna hiljaisuudessa on matala pehmeämuotoinen kone. Yhtäkkiä se herää eloon. Koneen silmä syttyy ja se heijastaa pyöreän punaisen valokeilan ensin lattiaan ja sitten seinään. Koneen pää kääntyilee ja punainen valo kulkee seinillä kuin tutkien ympäristöä ja etsien jotain. Valo löytää vierestään toisen samanlaisen koneen ja jää odottamaan. Aivan kuin kutsun aistineena toinen kone herää eloon. Sen silmä on sininen. Musiikki täyttää salin, ja punainen ja sininen valokeila aloittavat duettonsa. Ne tanssivat seinillä ja katossa, ajavat toisiaan takaa, lähestyvät toisiaan varovasti tunnustellen ja lopulta yhdistyvät hurjaksi pyörteeksi. Ne pyörivät kunnes musiikki loppuu, silmät sammuvat ja päät pysähtyvät…” Kone tanssittaa miestä, mies vie konetta Sini-Maria Tuomivaara, Teatterikeskus -verkkojulkaisu, kevät 2008

bottom of page